Surse documentare medievale – Colocviu internaţional cu participare românească la Kiev

Corespondenţă transmisă prin amabilitatea d-nei dr. Ioana Feodorov,
Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române a co-organizat la Kiev, în 22 și 23 septembrie 2015, Colocviul internațional „Sous l’oeil de l’Orient: l’Europe au prisme des sources arabes“, împreună cu Institutul de Studii Orientale al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (organizator principal) și cu Centre d’histoire et de civilization de Byzance – UMR 8167 Orient et Méditerranée din Paris. Lucrările s-au desfășurat în sălile Facultății de Istorie a Universității Naționale „Taras Șevcenko“, gazda întâlnirii, și au fost sprijinite de Institutul Francez din Kiev.

AfisAfişul colocviului„Sous l’oeil de l’Orient: l’Europe au prisme des sources arabes“

Colocviul reprezintă a treia reuniune a grupului de lucru din programul internațional de cercetare coordonat de dr. Ioana Feodorov la Institutul de Studii Sud-Est Europene, în baza unor acorduri bilaterale încheiate cu Institutul de Studii Orientale al Academiei Ruse de Științe de la Sankt-Peterburg și cu Institutul de Studii Orientale din Kiev. Tema centrală a programului este editarea integrală și comentarea sub aspect istoric și filologic a manuscrisului arab al Jurnalului călătoriei arhidiaconului sirian Paul din Alep, care a efectuat în perioada 1652-1658, împreună cu tatăl său Macarie III Ibn al-Za’im, Patriarhul Bisericii Antiohiene, o lungă călătorie la Constantinopol, în Moldova, Țara Românească, Ucraina și Rusia.

Colocviile anterioare, cu participare internațională, au fost organizate la București de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, sub coordonarea dr. Ioana Feodorov – primul în septembrie 2011, al doilea în decembrie 2013 – ambele fiind urmate de publicarea Actelor în limbi străine.

Acte Colocviu 2011Coperta volumului cuprinzând

lucrările Colocviului internaţional de la Bucureşti, din 16 septembrie 2011

În deschiderea lucrărilor au vorbit, din partea organizatorilor, dr. Oleksandr V. Bogomolov, Directorul Institutului de Studii Orientale din Kiev, dr. Ivan Patrylak, Decanul Facultății de Istorie a Universității „Taras Șevcenko“, dr. Constantine Zuckerman, Directorul Centrului de istorie și civilizație bizantină, Paris, dl. Sylvain Rigollet, Atașat pentru cooperarea științifică și universitară al Ambasadei Franței la Kiev, Directorul Centrului Franco-Ukrainian de Cooperare Universitară și Științifică, și dr. Ioana Feodorov.

Consilier Amb. Fr., Director Institut Kiev, Decan Fac. IstorieSylvain Rigollet, Atașat pentru cooperarea științifică și universitară al Ambasadei Franței,
dr. Oleksandr V. Bogomolov, Directorul Institutului de Studii Orientale din Kiev,
dr. Ivan Patrylak, Decanul Facultății de Istorie a Universității „Taras Șevcenko“

Prima zi a colocviului a fost dedicată subiectelor privitoare la scrierea lui Paul din Alep și la fundalul istoric al călătoriei sale, desfășurată în vremea stăpânirii otomane asupra Siriei.

În comunicarea prezentată, Ioana Feodorov a plecat de la întrebarea: „Informațiile despre domnitorii români și ctitoriilor lor la Paul din Alep: cât sunt ele de utile în cercetarea istorică?“ pentru a pune în lumină importanța scrierii lui Paul din Alep ca sursă istoriografică, valorificată foarte des în scrierile cercetătorilor români și străini – istorici, arheologi, arhitecți, etnologi, muzicologi, folcloriști etc.

I. Feodorov Ovidiu Olar, Inst. Iorga

Dr. Ioana Feodorov, Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române
Ovidiu Olar, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române

Ovidiu Olar, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, a prezentat câteva documente grecești inedite păstrate în colecții din România, semnate de Patriarhul sirian Macarie III în vremea șederii sale în Țările Române.

Participanții din Ucraina (Kiev, Luhansk și Lviv), Franța și Liban au discutat teme desprinse din tematica foarte largă a manuscrisului lui Paul din Alep, condițiile istorice și culturale ale epocii lui: imaginea credințelor vechi din Ucraina în această scriere arabă (Natalia Sinkevici, Kiev), versiuni ale textelor liturgice arabe analizate prin prisma reformelor din țările est-europene în secolul al XVII-lea (Charbel Nassif, Beirut – Paris), legăturile dintre manuscrisele cercetate de echipele din proiect (Yulia Petrova, Kiev), portretul Patriarhului Macarie într-un manuscris moscovit de secol XVII (Vera Tchentsova, Paris), contribuția orientaliștilor ucraineni la studiul surselor arabe despre istoria Europei de Est (Constantin Zuckerman, Paris, Valeryi Rybalkin și Denys Șestopaleț, Kiev).

Natalia Sinkevici, Tubingen-Kiev Rybalkin, Tchentsova
Natalia Sinkevici, Kiev                        Valeryi Rybalkin, Kiev şi Vera Tchentsova, Paris

SalaFacultatea de Istorie a Universității Naționale „Taras Șevcenko“

Vizita cercetătorilor români la Kiev, realizată în baza acordurilor de colaborare semnate între cele trei Academii naționale incluse în proiect, a prilejuit și consultarea manuscrisului arab al Jurnalului lui Paul din Alep păstrat în colecția marelui orientalist și istoric al Ucrainei Omelyan Pritsak, unul dintre textele pe care se bazează ediția arabă aflată în pregătire.

La Centrul O. Pritsak 2Centrul de studii „Omelyan Pritsak“, Kiev

Cu prilejul colocviului a fost prezentat la Kiev volumul Paul din Alep, Jurnal de călătorie în Moldova și Valahia, studiu introductiv, ediția manuscrisului arab, traducere în limba română, note și indici de Ioana Feodorov, Cuvânt înainte de Acad. Răzvan Theodorescu, volum publicat în 2014 de Editura Academiei Române împreună cu Editura Istros a Muzeului Brăilei, valorificare a rezultatelor cercetărilor dr. Ioana Feodorov în cadrul acestui proiect internațional.

Coperta_Paulcrb.cdr

Coperta volumului Paul din Alep, Jurnal de călătorie în Moldova și Valahia,
ediţie şi traducere adnotată de dr. Ioana Feodorov

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: