Constantin Pârvulescu, membru post-mortem al Academiei Române, celebrat la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale“ din Ploieşti

Anul acesta s-au împlinit 125 de ani de la naşterea astronomului, prof. univ. Constantin Pârvulescu (1890-1945), erou al Primului Război Mondial, membru post-mortem al Academiei Române, primul român al cărui nume a fost acordat unui asteroid.

Simpozionul ştiinţific omagial, organizat de Institutul Astronomic al Academiei Române şi Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” din Ploieşti, a avut loc vineri, 9 octombrie, în amfiteatrul Colegiului, fost Liceul „Sf. Petru şi Pavel”, acolo unde astronomul a fost elev dar şi profesor.

Doamna Iolanda Băzăvan, viceprimar al Ploieştiului, a comunicat Hotărârea Primăriei de a acorda astronomului titlul de cetăţean de onoare post-mortem, iar doamna Rodica Paraschiv, prefect al Judeţului Prahova a transmis salutul instituţiei cu prilejul evenimentului. Un salut special a venit de peste oceanul Atlantic, de la Constantin Aldebaran Pârvulescu, nepotul astronomului.

Constantin Pârvulescu a fost unul din fondatorii astrofizicii în România, a predat astronomia la Universitatea din Cernăuţi până în 1940, când a trebuit să părăsească, asemeni atâtor altor români, teritoriul cedat Uniunii Sovietice. A fost un adevărat democrat, ţinând conferinţe atât pe teme ştiinţifice, cât şi de susţinere a drepturilor şi libertăţilor românilor. A semnalat spărtura frontului de la Mărăşeşti, influenţând radical mersul Primului Război Mondial.

Vorbitorii au prezentat de asemeni actele de eroism ale membrilor familiei sale: fiul său, Antares, viitorul savant, care a fugit din ţară cu o avionetă în 1943, pentru a nu lupta contra aliaţilor, nepotul său, Puiu Pârvulescu, anii de închisoare ai soţiei sale.

Comunicările susţinute în cadrul simpozionului au fost publicate într-un număr special al revistei Colegiului „Curierului liceului“, pentru a oferi astfel tinerei generaţii un model de conduită ştiinţifică şi conştiinţă patriotică.
În aceeaşi zi a fost lansată cartea semnată de dr. Magda Stavinschi, „Constantin Pârvulescu, erou şi cercetător al cerului”.

Informaţii obţinute prin amabilitatea dr. Magda Stavinschi

coperta

20151009_10330820151009_103257Cetatean de onoare-1

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: