În ziua de 11 septembrie la Centrul de cercetări pentru dezvoltarea rurală durabilă al Academiei Române – Filiala Timișoara a avut loc, în prezența a peste 100 de cursanți și cercetători festivitatea de închidere a proiectului cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, “Investeşte în oameni!”, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare” Domeniul major de intervenţie 5.2 “Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”, contract: POSDRU/140/5.2/G/135112, Valoarea proiectului: 2.049.367 lei.
La conferință au luat cuvântul Acad. Păun Ion Otiman, președintele filialei, Prof. dr. Vasile Goșa, directorul Centrului de Cercetări pentru Dezvoltarea Rurală Durabilă a României și Prof. dr. Nicoleta Mateoc, managerul proiectului.
Obiectivul general al proiectului constă în: Dezvoltarea capitalului uman, creșterea competitivității și asigurarea de oportunități sporite pentru participarea viitoare pe o piață a muncii modernă, flexibilă prin facilitarea integrării pe piața muncii a șomerilor tineri și a șomerilor de lungă durată, atragerea și menținerea unui număr mai mare de persoane din zonele rurale pe piața muncii și sprijinirea ocupării formale.
În cuvântul lor, vorbitorii au arătat importanța promovării sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale vizate prin creșterea numărului de persoane care au acces la programe integrate menite să faciliteze inserția/reinserția pe piața muncii. Prin profilul programelor de formare, proiectul asigură creșterea mobilității forței de muncă la nivel local și regional.
1) 240 de persoane beneficiare de informare și consiliere privind piața muncii
2) 196 de persoane participante la cursuri de formare profesională
3) 147 de persoane certificate în meserii/competențe cerute pe piața regională a muncii
4) 21 persoane care își găsesc un loc de muncă ca urmare a participării la activitățile proiectului prin angajare sau auto-angajare
5) 30 de manageri și angajați din mediul rural informați asupra ofertei de personal calificat generată de proiect
Perioada de implementare a proiectului: 13 martie 2014 – 12 septembrie 2015
Aria de implementare a proiectului: județele Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin.
Locul de desfășurare a activităților specific proiectului (informare, cursuri de formare profesionala, consiliere si mediere pe piața muncii) Centrul pentru Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului – Retezat, Comuna General Berthelot pentru județul Hunedoara.
Principalele activități desfășurate în cadrul Centrului pentru Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului – Retezat Comuna General Berthelot, județul Hunedoara:
– identificare, selectare, implicare și menținere a grupului țintă – 50 persoane;
– informarea și consilierea grupului țintă privind piața muncii – 50 persoane;
– formare profesională – 42 persoane:
•cursuri certificate în servicii nonagricole;
•cursuri de competențe lingvistice;
•cursuri de competențe în “tehnologia informației și comunicațiilor”;
– asistență și mediere pentru găsirea unui loc de muncă – 42 persoane;
– seminarii și dezbateri în cadrul proiectului – 80 persoane.
Corespondenţă obţinută prin amabilitatea acad. Păun Ion Otiman,
Preşedintele Filialei Iaşi a Academiei Române