Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului sub egida Academiei Române (INST) a lansat luni, 24 august 2015, proiectul Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului: „Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar biografic“, cofinanţat de AFCN.

Proiectul propus de INST pune la dispoziţia comunităţii ştiinţifice, dar şi a publicului interesat de studiul problematicii regimurilor totalitare o pagină web modernă, care va oferi în format digital peste 75.000 de microbiografii, alcătuite pe baza documentaţiei extrase prin consultarea a sute de publicaţii de către un colectiv de specialişti coordonat de conf. univ. dr. Octavian Roske.

Platforma electronică debutează în 2015 cu digitizarea seriei „Mecanisme represive în România 1945-1989“, în trei părţi: partea I (literele A–L, cca 1500 pagini şi cca 17000 fişe biografice, accesibilă din noiembrie 2015), partea a II-a (literele M–P, finalizare în 2016) şi partea a III-a (literele Q–Z, finalizare în 2017). Este vorba despre o lucrare unică în literatura românească de profil, o sursă documentară fundamentală pentru cercetarea fenomenului totalitar de stânga în România.

Soluţia digitală va permite accesarea, regăsirea şi utilizarea rapidă a informaţiei, precum şi descărcarea şi printarea, folosind soluţii inteligente, adaptate atât calculatoarelor standard, cât şi terminalelor mobile (iPhone, tabletă, android), în condiţii de mobilitate şi viteză crescute.

Website-ul va facilita accesarea complexă pentru diferite medii (academice, universitare, culturale, sociale) a bazei de date privind represiunea aplicată de regimul comunist din România şi se va constitui într-un important intrument de lucru în demersurile curente de cercetare şi educaţionale la nivelul învăţământului universitar şi liceal.

Informațiile oferite prin acest produs editorial pot fi ușor juxtapuse cercetărilor referitoare la celelalte forme de totalitarism est-european, întregind astfel tabloul istoriei comunismului. Demn de reţinut este şi faptul că, prin structura şi caracteristicile sale (traducerea părţilor generale ale secţiunilor în limba engleză), proiectul propus de INST devine foarte util şi cercetătorilor din străinătate interesaţi de fenomenul totalitar românesc ori de studii comparative, înlesnindu-le accesul online la un o bogată bază de date referitoare la fenomenul comunismului din România, la liste cu studii de autor consacrate unor probleme punctuale etc.

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului sub egida Academiei Române (http://totalitarism.ro) a acordat o atenţie majoră editării în format tipografic a publicaţiilor de specialitate. Între cele peste 100 de titluri apărute până acum, lucrarea „Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar biografic“ constituie un proiect de cercetare de succes, realizat de-a lungul a 10 ani de studiu, în perioada 2001-2011.

Colectivul proiectului este alcătuit din:
Cerc. şt. dr. Radu Ciuceanu, director INST
Cerc. şt. dr. Alexandru Murad Mironov INST
Cerc. şt. dr. Octavian Roske, secretar ştiinţific INST
Conf. univ. dr. Cristina Păiuşan-Nuică USH, Magazin Istoric
Cerc. şt. dr. Corneliu Beldiman, manager proiect INST
Ing. Mihaela Maria Gavrilescu INST
Cerc. şt. dr. Florin Abraham INST
Prof. dr. Diana-Maria Sztancs, Şcoala Centrală, Bucureşti
Cerc. şt. dr. Ana Maria Cătănuş INST
Ec. Daniela Hrişca, director economic INST
Cerc. şt. Flori Bălănescu INST
George Bucur, administrator INST

Pagină web dedicată va putea fi consultată începând cu luna noiembrie 2015 la adresa: http://www.inst-idst.ro.

* * *

Cele 9 volume tipărite care stau la baza proiectului digital, fiecare însumând, în medie, circa 400 pagini şi cuprinzând circa 75000 microbiografii, publică atât microbiografiile victimelor regimului comunist, cât şi cele ale membrilor aparatului represiv. În cursul bibliografierii au fost înregistrate informaţii referitoare la execuţii ordonate din motive politice, condamnări la închisoare, internări în lagăre de muncă sau în azile psihiatrice, ordonate împotriva persoanelor care s-au opus regimului totalitar. La sfârşitul fiecărui articol din repertoriu sunt menţionate sursele utilizate. Lucrarea este completată de o amplă listă bibliografică.

Prin materialul documentar înglobat şi sistematizat, lucrarea poate fi considerată un titlu de referinţă pentru toţi cei interesaţi de cercetarea regimului comunist din România: cercetători, arhiviști, muzeografi, profesori, studenți, elevi, publicul larg preocupat de cunoaşterea realităţilor perioadei comuniste.

Dicţionarul biografic „Mecanisme represive în România 1945-1989“ nu şi-a propus epuizarea surselor complexe ale istoriei României în perioada vizată și nici rolul de repertoriu exhaustiv; el adună informaţiile regăsite în surse publicate în volume: monografii, sinteze, dicţionare, biografii etc. Au rămas în afara demersului izvoare importante, precum documentele de arhivă și publicațiile periodice, a căror exploatare sistematică ar fi depășit resursele materiale și umane ale INST disponibile la vremea respectivă. Completarea documentației se constituie într-un deziderat pentru noile generații de cercetători. Transpunerea digitală permite, între altele, actualizări infinite și de amploare nelimitată.

Necesitatea studierii perioadei 1945-1990 rezidă, între altele, în funcţia educativă a istoriei şi, subsecvent, în responsabilitatea care revine comunităţii istoricilor faţă de societatea actuală şi de generaţiile tinere. De la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent, studierea totalitarismelor de dreapta şi de stânga a preocupat şi continuă să preocupe mediile academice şi publicul larg. Puternic amprentată ideologic în timpul regimului comunist şi mai puţin frecventată din acest motiv de istorici, istoria recentă, contemporană sau a totalitarismelor a revenit în forţă după 1989.

Începând cu anul 1995, INST a acordat o atenţie majoră editării publicaţiilor de specialitate, fie periodice (revista „Arhivele Totalitarismului”, un titlu „clasic” al domeniului, cu apariţie neîntreruptă până astăzi), fie lucrări diverse, apărute în volume, grupate în colecţii, precum „Documente”, „Sinteze”, Dicţionare”, „Memorii”, „Enciclopedii” etc. S-a ajuns, astfel, în prezent, la un număr de peste 100 de titluri publicate, cele mai multe dintre ele abordând pentru prima dată teme fundamentale ale istoriografiei româneşti şi universale. Majoritatea acestor titluri s-a epuizat rapid, necesitând reeditarea, în format tipărit sau digital.

Corespondenţă transmisă de Anca Cătălinoiu

Mecanisme represiveMecanisme-represiveMecanisme-represive-

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: