Număr omagial al revistei High Performance Polymers (SAGE Publications) dedicat aniversării a 65 de ani de la înfiinţarea Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi al Academiei Române

În luna august, una dintre cele mai prestigioase edituri ştiinţifice din lume, SAGE Publications (http://online.sagepub.com/), a publicat un număr omagial al revistei High Performance Polymers dedicat aniversării a 65 de ani de la înfiinţarea Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române din Iaşi.

Volumul este prefaţat de o prezentare a institutului realizată de către Dr. Maria Brumă, editor invitat special pentru acest număr al revistei.

La înfiinţarea sa, în 1949, ca unitate de cercetare a Academiei Române, profilul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi a fost de chimie generală cu accent pe chimie organică (medicamente, materii prime organice, uleiuri vegetale) şi anorganică, analitică şi electrochimie. Tematica institutului a continuat să se îmbogăţească de-a lungul anilor, fiind orientată atât spre cercetarea aspectelor fundamentale din toate ramurile chimiei şi a unor domenii interdisciplinare (aplicaţii tehnologice de înaltă performanţă, protecţia mediului, managementul deşeurilor polimerice, aplicaţii biomedicale şi farmaceutice etc.), cât şi către cercetarea aplicativă.

La conducerea institutului s-au aflat mereu reputaţi oameni de ştiinţă de largă recunoaştere internaţională, membri ai Academiei Române: prof. Radu Cernătescu (1951-1958), prof. Ilie Matei (1958-1963), prof. Ioan Zugrăvescu (1964-1970), acad. Cristofor I. Simionescu (1970-2000), acad. Bogdan C. Simionescu (2000-2014).

În prefaţă sunt prezentate, de asemenea, direcţiile actuale de cercetare, colaborările cu instituţii de profil din lume, parteneriatele şi proiectele internaţionale.

În volumul omagial sunt prezentate lucrări realizate de cercetători de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, care dau o imagine de ansamblu asupra rezultatelor ştiinţifice recent obţinute în domeniul polimerilor şi materialelor polimerice de înaltă performanţă. Mai multe detalii puteti afla accesând site-ul http://hip.sagepub.com/content/27/5.toc.

Corespondenţă de dr. Fulga Tanasă,
Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: