Şcoala de vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III“, ediţia a XI-a, Brașov, 2-7 iulie 2015

În perioada 2-7 iulie 2015 s-a desfăşurat, la Brașov, ediţia a XI-a a şcolii de vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III“. Manifestarea a fost organizată de Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, de Universitatea Transilvania din Brașov şi de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ca finanţator principal.

Deschiderea cursurilor a avut loc vineri, 3 iulie 2015, în Aula Magna a Universității Transilvania din Brașov, la ora 9.30. Cuvintele de salut şi prelegeri inaugurale au fost susţinute de prof. univ. dr. ing. Ioan Abrudan – rectorul Universității Transilvania din Brașov, acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” și directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, dr. Angel Tîlvăr, ministru delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanți ai autorităților locale.

Concepută ca un instrument de sprijin al elitei româneşti din statele din jurul României (Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Ungaria), şcoala de vară s-a adresat profesorilor români de istorie din aceste state, reunind la ediţia din acest an peste 30 de cursanţi. Programul oferit a cuprins conferinţe susţinute de istorici și specialiști reputaţi din Cluj, București, Brașov, precum acad. Ioan-Aurel Pop – directorul Centrului de Studii Transilvane şi rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, prof. univ. dr. Ioan Bolovan – prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, prof. univ. dr. Liviu Maior – Universitatea din București, prof. univ. dr. Ioan Scurtu – Universitatea din București, prof. univ. dr. Mihai Retegan – Universitatea din București, pr. prof. dr. Vasile Oltean – Muzeul Primei Școli Românești din Brașov, prof. dr. arh. Teofil Mihăilescu – Universitatea Transilvania Brașov, prof. univ. dr. Mihaela Gheorghe – Universitatea Transilvania Brașov etc.), activităţi cu caracter didactic organizate cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brașov, dar şi excursii documentare la obiective cu o bogată semnificaţie pentru istoria Transilvaniei şi a României.

Școala de vară din acest an a avut ca obiective: sprijinirea ştiinţifică şi didactico-metodică a profesorilor români din diaspora în vederea predării disciplinei istoriei în general şi mai cu seamă a istoriei românilor; facilitarea cunoaşterii de către participanţi a unor zone cu o încărcătură deosebită în istoria naţională prin excursiile organizate, vizitele la muzee şi monumente istorice etc.; dotarea profesorilor români din afara graniţelor cu carte ştiinţifică, CD-uri cu activităţi didactice şi materiale şi mijloace de învăţământ, manuale şi diverse metodici; familiarizarea românilor din diverse state din jurul României cu problemele specifice comunităţilor româneşti de acolo, realizarea unei comunicări directe între toţi românii din diaspora.

Manifestarea a beneficiat de sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Brașov, Inspectoratului Şcolar Judeţean Brașov, Consiliului Județean Brașov, Primăriei Municipiului Brașov, Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

PROGRAM

Scoala de vara_1Scoala de vara_2

Scoala de vara_3

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: