Al 8-lea Congres al Matematicienilor Români, Iaşi, 26 iunie – 1 iulie 2015

Între 26 iunie și 1 iulie 2015 a avut loc, la Iaşi, al 8-lea Congres al Matematicienilor Români, la care au participat peste 450 de matematicieni, din țară și diaspora, precum și câteva zeci de matematicieni străini.

Congresul a fost organizat de Secția de Ştiințe Matematice a Academiei Române, Institutul de Matematică „Simion Stoilow“, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași, Universitatea din București, Institutul de Matematică „Octav Mayer“, Societatea de Ştiințe Matematice și a fost găzduit de Universitatea „Al. I. Cuza“.

Manifestarea din acest an continuă o tradiție veche de aproape 9 decenii instituită de matematicienii români de a organiza întâlniri profesionale de ample dimensiuni, cu largă participare internațională. Până acum au fost organizate şapte astfel de congrese: la Cluj (1929), Turnu Severin (1932), București (1945, 1956, și 2007), Pitesti (2003), și Brașov (2011).

Desfăşurat pe parcursul a 5 zile, Congresul de la Iaşi a prevăzut un program organizat în 9 sesiuni ştiiţifice şi anume:
– Algebra and Number Theory
– Algebraic, Complex and Differential Geometry and Topology
– Real and Complex Analysis, Potential Theory
– Ordinary and Partial Differential Equations, Variational Methods, Optimal Control
– Functional Analysis, Operator Theory and Operator Algebras, Mathematical Physics
– Probability, Stochastic Analysis, and Mathematical Statistics
– Mechanics, Numerical Analysis, Mathematical Models in Sciences
– Theoretical Computer Science, Operations Research and Mathematical Programming
– History and Philosophy of Mathematics
Programul poate fi consultat la adresa: http://www.imar.ro/congmatro8/conf.php.

„La reuniunea de la Iaşi sunt prezenţi matematicieni extrem de calificaţi, care vorbesc despre rezultatele celor mai recente cercetări pe care le realizează“ a declarat acad. Viorel Barbu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Matematice a Academiei Române

„Un specialist în cercetare, dacă ar vedea ce matematicieni importanţi din lume vin, ar descoperi că este o manifestare extraordinară. Ne putem mândri că suntem o forţă în matematică“ subliniază prof. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România

Premiul „Nicolae Dinculeanu“
În deschiderea Congresului, Secția de Ştiințe Matematice a Academiei Române a decernat premiul „Nicolae Dinculeanu“, în valoare de 20.000 lei, domnului Alexandru Popa de la Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române, pentru rezultate de excepție în cercetarea matematică.

Premiul a fost sponsorizat de către prof. Nicolae Dinculeanu, membru de onoare al Academiei Române și profesor emerit al Universității din Gainsville, Florida, SUA. Profesor Nicolae Dinculeanu, care a împlinit 90 de ani pe 26 februarie 2015, este un specialist recunoscut internațional pentru contribuțiile sale în analiza reală și teoria măsurilor vectoriale.
Laureatul premiului, dr. Alexandru Popa, a absolvit cursurile Universității Princeton în 1998, iar în 2003 și-a susținut teza de doctorat la Universitatea Harvard. A avut poziții post-doctorale la Universitățile Princeton și Pennsylvania. Lucrările sale se încadrează în teoria numerelor, mai precis au ca obiect studiul formelor modulare și a reprezentărilor automorfe. În ultimii 5 ani a obținut rezultate în două direcții de cercetare: studiul polinoamelor de perioade asociate formelor modulare și studiul comportării statistice a unghiurilor între razele unei latici hiperbolice.

Corespondenţă de dr. Gabriela Marinoschi,
Secretar ştiinţific al Secţiei de Ştiinţe Matematice a Academiei Române

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: