Joi, 18 iunie 2015, Univesitatea din București a găzduit dezbaterea prilejuită de lansarea cărții Istoria Banatului, apărută la Editura Academiei Române, al cărui coordonator și coautor este prof. dr. Victor Neumann, CS I la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu“ al Academiei Române – Filiala Timişoara.
Istoria Banatului este primul volum dedicat istoriei acestei regiuni și reunește contribuțiile istoricilor români, unguri și sârbi sub patronajul Institutului de Studii Bănăţene „Titu Maiorescu“ din Timişoara al Academiei Române. Studiul prezintă particularităţile transfrontaliere ale zonei.
În cadrul evenimentului de lansare moderat de prof. univ. dr. Romiţă Iucu, Prorectorul Universităţii au luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, acad. Păun Ion Otiman, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu și prof. univ. dr. Victor Neumann.
Prof. univ Romiță Iucu a mărturisit că este o cinste și o bucurie pentru Universitatea din București să oficieze lansarea unui volum atât de important pentru comunitatea academică, dar și pentru lumea culturală. „Rolul profesorului Neumann și al colegilor care au colaborat la acest produs este acela de a fi creat un echilibru între așteptările unei comunități academice, științifice, și așteptările comunității bănățenilor. Pentru Universitatea din București și Facultatea de Istorie, de asemenea, este un eveniment deosebit.“
Pentru acad. Răzvan Theodorescu această lansare a fost, pe lângă un moment de bucurie științifică, și unul de melancolie, pentru că Victor Neumann, astăzi profesor al Universității din Timișoara, a fost primul dintre doctoranzii săi. „Îl consider unul dintre continuatorii a ceea ce am început eu, reușind să adune într-un buchet 15 autori venind din orizonturi diferite“. Cât despre volumul lansat, a afirmat că „în carte găsești motive să înțelegi europenitatea Banatului. Banatul este întotdeauna, ne place sau nu ne place, un spațiu românesc care este cu un pas înainte spre Europa occidentală.“ În finalul intervenției sale și-a exprimat bucuria și onoarea de a fi prefațat acest volum.
Acad. Păun Ion Otiman și-a exprimat de asemenea bucuria ieșirii de sub tipar a unei cărți atât de importante, care scoate în evidență Banatul așa cum a fost el, așa cum îl înțelegem astăzi și, mai cu seamă, așa cum îl privim în viitor. „Cartea prezintă Banatul imperial, Banatul unguresc, sârbesc, otoman, românesc și ne trimite cu gândul la perioadele pe care le-a parcurs Banatul sub diverse stăpâniri și la consecințele acestor stăpâniri care au lăsat urme. În opinia mea, ca bănățean, Banatul este un studiu de caz foarte important, o zonă multiculturală, interlingvistică, plurietnică, interconfesională, și, mai presus de toate, o zonă a echilibrului și a păcii sociale. Foarte frumos tratează Victor Neumann, împreună cu echipa sa, colonizările Banatului, din multe perspective.“
Intervenția prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de istorie, a insistat pe trei elemente. În primul rând, a discutat o problemă foarte importantă, aceea a regiunilor culturale politice din această țară. „În privința regiunii transfrontaliere pe care această carte o detaliază, cu toții avem o admirație a Banatului. Tindem să vedem regiunile ca niște piese de puzzle care s-au asamblat în urma unor decizii politice și, cel puțin în anii 80, am privit aceste importante și frumoase regiuni ale României ca un pericol pentru unitatea noastră națională. Victor Neumann și colaboratorii săi vorbesc în acest volum de valoarea diferenței, începând cu epoca Iluminismului și lumina politică și socială pe care Imperiul Habsburgic a adus-o în zona Banatului.“ În finalul discursului, Adrian Cioroianu a notat că ,,această carte demonstrează că regionalizarea culturală există și dă valoare statului, nici pe departe nu reprezintă o amenințare“, și a adresat câteva cuvinte autorului.
Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu: ,,Studiul este foarte bine structurat, are un focus geografic, Banatul de dinainte de divizările teritoriale și un focus cronologic, cele două secole de stăpânire habsburgică. Sunt foarte multe lucruri diverse și interesante care se leagă între ele și îți stimulează mintea – poți să vezi acolo particularitățile regionale ale barocului, ale învățământul bănățean în perioada dualistă, dar și încercările neconcretizate la acea dată de a înființa o universitate, despre istoriografia sârbă.“
Spre finalul dezbaterii a luat cuvântul Victor Neumann, care a adresat mulțumiri tuturor celor prezenți pentru intervențiile lor. A ținut să precizeze faptul că volumul începe cu prezentarea din secolul al XVIII nu întâmplător, ci pentru că atunci se creionează și se conștientizează ideea de identitate culturală și memorie culturală, adăugând faptul că proiectul a fost gândit ca fiind o necesitate în cadrul regional, o nevoie de a se inventaria ceea ce s-a produs până acum și de a ajunge la câteva concluzii după zeci de ani de când nu s-a produs o lucrare de o asemenea anvengură: ,,Am dorit să abordăm într-o formulă nouă istoria Banatului, astfel încât să devină un exemplu pentru istoriografia românească, dar și pentru istoriografia regională. Banatul este o regiune transculturală și transnațională care se extinde pe un spațiu mult mai mare decât este astăzi în interiorul României. Am dorit să abordăm astfel toate fațetele culturale, sociale, confesionale, ceea ce este o altă noutate pe care istoricii din România o pot aprecia și o pot pune în aplicare și în alte regiuni.“ Multiculturalitatea și interculturalitatea reprezintă realități în această regiune, iar acest volum este una dintre realizările cele mai importante ale timișorenilor.
Victor Neumann este doctor în istorie, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, titular al cursurilor de istoria modernă a României şi istoria modernă a Europei de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, CS I la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu“ al Academiei Române – Filiala Timişoara, director al Muzeului de Artă Timișoara, cu o bogată activitate de cercetare recunoscută pe plan internațional. Din 2008 coordonează programul Şcoala Doctorală de Istorie Conceptuală „Reinhart Koselleck” din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest din Timişoara, realizată în cooperare cu profesorul Armin Heinen, Institutul de Istorie, Universitatea din Aachen, pe baza unui proiect româno-german selectat de Fundaţia Volkswagen. A scris aproape 20 de cărţi pe teme de istorie a Banatului şi istorie conceptuală, multe dintre ele traduse în engleză, franceză, germană sau sârbă. A ţinut cursuri în universităţi din S.U.A., Franţa, Marea Britanie, Austria, Bulgaria şi Ungaria.
Reportaj realizat de Larisa Pisică, studentă la Facultatea de Litere, Universitatea din București