Sub egida Academiei Române, a Comitetului Naţional Român de Astronomie de pe lângă Prezidiul Academiei şi a Institutului Astronomic al Academiei Române, în perioada 27-30 mai 2015 s-a desfăşurat conferinţa bilaterală româno-franceză de astronomie şi planetologie „Fizica şi astrometria obiectelor din sistemul solar“. Evenimentul a avut loc la Centrul Internaţional al Academiei Române pentru dezvoltare durabilă din comuna General Berthelot.
La conferinţă au participat cercetători, specialişti în observaţii astronomice, mecanică cerească şi în modelarea datelor fizice ale asteroizilor, cometelor, sateliţilor naturali şi artificiali.
Au fost prezenţi 11 cercetători români de la observatoarele astronomice din Bucureşti şi Cluj-Napoca şi 7 specialişti francezi de la Observatorul din Paris – Institutul de Mecanică Cerească şi de Calcul al Efemeridelor, Observatorul din Marsilia şi Universitatea din Lille.
Pe parcursul a trei zile au fost abordate teme de mecanică cerească, observaţii şi analiză de date de sateliţi atrificiali, spectroscopie şi fotometrie de obiecte din sistemul solar,analiză statistică pe familii de obiecte din centura principală şi sisteme de referinţă în astronomie. Lucrările conferinţei vor fi publicate într-un număr dedicat al revistei „Romanian Astronomical Journal“, editată de Academia Română.
Conferinta s-a încheiat cu o masă rotundă în care s-au identificat viitoare domenii şi tematici de colaborare ştiinţifică bilaterală. S-a propus de asemenea perenizarea unei acestei iniţiative şi se reflectează asupra formulei ce va fi adoptată pe viitor pentru organizarea conferinţei.
Conferinţa a urmărit întărirea legăturilor ştiinţifice tradiţionale din domeniul astronomiei între România şi Franţa, în contextul integrării europene, a aderării recente a României la structurile Agenţiei Spaţiale Europene. S-a dorit identificarea acelor domenii de cercetare care vor favoriza colaborarea bilaterală, identificare a elementelor de complementaritate în competenţele specialiştilor prezenţi şi facilitarea participării comune la proiectele europene din domeniul astronomiei.