Sistemele P introduse de acad. Gh. Păun – studiate şi aplicate şi în China
În toamna anului 1998 academician Gheorghe Păun introducea în domeniul informaticii mondiale o nouă teorie: studiul sistemelor P, de inspiraţie biochimică, numit şi „calcul celular“, adică modele de calcul inspirate din structura şi funcţionarea celulei vii. De atunci, sistemele P (de la iniţiala numelui său) au atras atenţia a numeroşi cercetători din România, Austria, Olanda, Germania, Finlanda, Japonia, Anglia, Canada, Ungaria, India, Italia, Spania, Cehia, USA, Polonia, Ungaria, Franţa, Moldova, China, Elveţia, Australia, Noua Zeelandă, Filipine, Malaezia etc. şi fac înconjurul lumii.
Cu patru luni în urmă prezentam în paginile Jurnalului online al Academiei Române participarea sa la „Brainstorming Week on Membrane Computing“ (2-6 februarie 2015) de la Sevilla, întâlnire internaţională iniţiată de acad. Gheorghe Păun în anul 2003, ajunsă la cea de-a treisprezecea ediţie (http://goo.gl/a1XOPe).
Periplul sistemelor P a inclus în perioada 10-23 mai 2015 centrul universitar chinez Wuhan, unde acad. Gheorghe Păun a fost invitatul Huazhong University of Science and Technology, pentru a susţine o prelegere asupra calculului cu membrane şi a se întâlni şi dezbate cu mediului ştiinţific şi doctoranzii din Wuhuan.
„Între Curtea de Argeş şi Wuhan, China“ este titlul relatării despre vizita în China şi despre proiectele conturate la Wuhan, transmisă cu amabilitate de acad. Gheorghe Păun. De ce Curtea de Argeş? Pentru că acesta este locul de obârşie al acad. Gheorghe Păun, la care nu renunţă vreodată a se raporta, indiferent unde merge în lume spre a-şi prezenta ideile şi a-şi creşte discipolii. Care, de data aceasta, vor veni la Curtea de Argeş, să studieze cele mai avansate sisteme de calcul la nivel mondial.
* * *
Între Curtea de Argeş şi Wuhan, China
Gheorghe Păun
Am mai fost de două ori la Wuhan, în 2005 şi 2007, ştiam că aici există un grup foarte activ de cercetare în calculul membranar (sisteme P), creat în jurul profesorului Linqiang Pan, cu care m-am întâlnit şi am colaborat în mai multe locuri din Europa. În mai multe universităţi din China funcţionează asemenea grupuri – e în derulare chiar o conferinţă anuală de profil, ACMC (Asian Membrane Computing Conference), „oglinda“ conferinţei europene, CMC. Monografia pe care am publicat-o la Springer Verlag în 2002, Membrane Computing. An Introduction, a fost tradusă în chineză, iar de curând a fost publicată (direct în chineză, la Science Press, Beijing, 2015) o carte de Gexiang Zhang, Jixiang Cheng, Tao Wang, Xueyuan Wang, Jie Zhu cu un titlu foarte general, Membrane Computing: Theory and Applications (de fapt, aplicaţiile predomină, mai ales în inginerie) – am intrat în posesia unui exemplar după sosirea la Wuhan.
Vizita de acum a durat două săptămâni (între 10 şi 23 mai – cu câteva zile la Beijing şi Xian). O prelegere (o privire generală asupra calculului cu membrane, urmată de prezentarea unui număr considerabil de sugestii de cercetare, spre a răspunde dorinţei numărului mare de doctoranzi din grup), colaborare cu cercetători locali, din universitatea gazdă (HUST – Huazhong University of Science and Technology, principala universitate din Wuhan) sau din alte universităţi, planuri de viitor. La prima vizită aici, cea din 2005, am pus la cale o conferinţă care este deja de mare succes, mai ales în Asia, BIC-TA, Bio-Inspired Computing, Theory and Applications, e posibil ca acum să plece la drum o revistă internaţională legată de această foarte activă direcţie de cercetare în informatică. Ideea aparţine prof. Linqiang Pan, am pus umărul la conturarea ei, rămâne să vedem dacă prinde viaţă, dacă va „prinde piaţă”.
Există însă şi proiecte imediate, de pildă, acela de a trimite în România studenţi chinezi interesaţi de calculul membranar. Doi doctoranzi din Wuhan vor veni la… Curtea de Argeş, pentru a lucra cu subsemnatul (temele tezelor lor sunt de mare interes în domeniu: sisteme P numerice şi sisteme P neurale, iar un stagiu de câteva luni la Curtea de Argeş va fi util nu numai pentru a dezvolta cele două direcţii, ceva mai tinere în peisajul calculului membranar, ci şi pentru a le combina – aşa cum s-a întrevăzut deja din discuţiile noastre de la Wuhan; amintesc doar că sistemele P numerice sunt folosite în controlul roboţilor, iar cartea chinezească menţionată discută multe aplicaţii inginereşti ale sistemelor P neurale).
Au venit la Wuhan şi doi doctoranzi dintr-o universitate din Shandong, tot cu dorinţa de a petrece un stagiu de cercetare în România. Interesul lor este mai practic, spre aplicaţii ale sistemelor P în data mining/clustering, iar dorinţa lor se va materializa probabil printr-o vizită la Universitatea din Bucureşti, unde pot fi îndrumaţi de prof. Andrei Păun.
O vizită foarte utilă ştiinţific şi, la nivel personal, o mare bucurie că sistemele P „au prins” atât de bine în această ţară cu o istorie fabuloasă şi o evoluţie recentă impresionantă şi exemplară. Nu întâmplător jocul de GO (weichi, pe limba locului) a fost inventat aici…