5 volume de referință pentru domeniul calității vieții

Lansări de carte

În cadrul Conferinței internaționale „Calitatea Vieții: o Provocare pentru Politicile Sociale“, organizată de Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academia Română, cu ocazia aniversării a 25 de ani de existență au fost lansate cinci lucrări de referință pentru sociologia românească și domeniul calității vieții.

Sociologia românească: 1900-2010. O istorie socială a Sociologiei Româneşti
Coordonatori: Zamfir Cătălin şi Iancu Filipescu
Editura EIKON

Prof. dr. Cătălin Zamfir, director al ICCV și coordonator principal al lucrării a declarat: „Cartea nu este o istorie a teoriilor din sociologia românească, ci o analiză sociologică a istoriei sociale a sociologiei românești. Este prezentată o imagine mai consistentă a sociologiei românești din 1900 până în prezent. Atenţia se concentrează pe istoria recentă: perioada comunistă și tranziţia.

Cartea are la final un CD ce conține o bază de date foarte utilă, cuprinsă în cinci anexe: Personalităţi-sociologi români, formați înainte de 1948; Lucrări de istoria sociologiei românești; Reviste de sociologie după 1990; Cărți; Studii.

Sociologia romanaeascaProf. univ. dr. Cătălin Zamfir, prezentând acest istoria sociologia românească din perspectivă istorică

Studii sociologice 2004-2014
Autor: prof. dr. Ioan Mărginean
Editura Pro Universitarea

„Lucrarea Studii sociologice 2004-2014 se compune din două părți. În prima dintre acestea am continuat două volume din anul 2004 (Studii de sociologie, calitatea vieții și politici sociale, Editura Universității din Pitești; Politici sociale, Editura Expert), care conțineau reluarea unor articole anterioare apărute în periodice. De această dată am inclus studii din periodice apărute în perioada 2004-2014. În cea de-a doua parte a lucrării Studii sociologice 2004-2014, am încercat să evidențiez, pe domenii, unele dintre abordările mele științifice, pe care le-am considerat relevante la momentul publicării lor dar și pentru eventualele continuări viitoare ale cercetărilor respective.“ (prof. dr. Ioan Mărginean)

Dicționar de calitatea vieții
Coordonatori: prof. dr. Ioan Mărginean și Marian Vasile
Editura Academiei Române

Volumul cuprinde teorii, metodologii și practici de cercetare în domeniul calității vieții.
Această lucrare de sinteză este redactată sub semnul aniversării a 25 de ani de activitate a Institutului de Cercetare a Calității Vieții înființat, pe data de 2 ianuarie 1990, cu misiunea ca prin studiile întreprinse să contribuie, deopotrivă, la cunoașterea adecvată a modului în care trăiesc românii (cât de bine trăiesc și/sau cred că trăiesc) dar și la formularea și implementarea politicilor pentru îmbunătățirea calității vieții populației.

„Prin publicarea lui, dorim să venim în sprijinul celor interesați de cercetarea calității vieții, temă tot mai populară atât în studiile oamenilor de știință, cât și în viața publică, în programe și discursuri politice, în mass-media etc. Studenți, cercetători, politicieni sau specialiști în politici publice, jurnaliști, dar și alte persoane vor găsi în această lucrare o mulțime de informații utile despre factorii care conduc la o viață mai bună“ (Ioan Mărginean)

Studii sociologiceProf. univ. dr. Ioan Mărginean, prezentând cele două volume

 

Asistența socială în România după 25 de ani: răspuns la problemele tranziției
Coordonatori: prof. dr. Elena Zamfir, cercet. Simona Maria Stănescu, cercet. Daniel Arpinte
Editura EIKON

„Asistența socială, chiar de la reînființarea sa în 1990, a fost pusă în fața unei sarcini dificile, greu de realizat în contextul unei societăți marcate de sărăcie severă și riscuri noi aduse de tranziție. Asistența socială s-a confruntat cu grave probleme datorate extinderii marginalizării și excluziunii sociale nu numai la persoane individuale, dar și la grupuri largi sau chiar comunități întregi. Prin forme sociale de ajutor specializat, ea trebuia să asigure un suport calificat, profesionist, populației în dificultate.

Asistența socială, prin însăși finalitatea funcțiilor ei, are menirea de a susține acțiuni cu impact pozitiv în refacerea potențialului de integrare normală în comunitate a persoanelor, familiilor, grupurilor vulnerabile, aflate temporar în dificultate, în scopul dobândirii autonomiei lor.“ (prof. dr. Elena Zamfir)

Asistenta socialaProf. univ. dr. Elena Zamfir vorbește despre nevoia de suport calificat, profesionist, ce trebuie acordat populației în dificultate


Minimul de trai o provocare în societatea românească

Autor: cercet. Adina Mihăilescu
Editura Academiei Române

Volumul propune o variantă a consumului de bunuri şi servicii a populaţiei României, la nivel de persoană şi de familie, dar şi raportat la puterea de cumpărare a diferitelor niveluri de venit în acoperirea nevoilor fundamentale ale consumului.
Sunt privite şi analizate într-un mod realist atât fenomenul sărăciei, cât şi măsurile ce se pot lua în vederea diminuării căderii în sărăcie şi sprijinirea grupurilor de populaţie vulnerabilă din ţara noastră.

Minimul de traiDr. Adina Mihăilescu, vorbind despre minimul de trai ca instrument în politicile sociale

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: