3 cărţi din colecţia „Teze de doctorat“ au fost lansate la Institutul de Istorie „George Bariţiu“ din Cluj-Napoca

Joi, 5 martie 2015, a avut loc în sala de conferinţe a Institutului de Istorie „George Bariţiu“ din Cluj-Napoca lansarea a trei volume semnate de foşti doctoranzi ai Institutului, actualmente doctori în ştiinţe istorice:

Sebastian Pârvu, Românii din Scaunele Secuieşti în Revoluţia de la 1848-1849, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2014, 524 pp.
Ciprian Rigman, Protopopiate şi Protopopi în Dieceza Greco-Catolică de Gherla la mijlocul secolului al XIX-lea (1856-1868), Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2014, 329 pp.
Doru Sinaci, Discursul politic în perioada tribunismului arădean, Editura Universităţii „Vasile Goldiş“, Arad, 2014, 323 pp.

Acestea fac parte din colecţia Teze de doctorat care apare sub egida Institutului, în prezent aflându-se la cel de al XV-lea volum şi sunt parte a strategiei Institutului clujean de istorie de a încuraja şi promova publicarea tezelor de doctorat susţinute de către doctoranzii săi. După cum relevă şi titlurile lor, sunt lucrări care abordează diferite teme de istorie a Transilvaniei, rezultatul unor cercetări temeinice şi riguroase efectuate sub îndrumarea conducătorilor de doctorat şi care, prin publicare, sunt puse iată, în circuitul ştiinţific şi istoriografic.

La lansare, pe lângă membrii Institutului, au participat istorici clujeni, universitari, reprezentanţi ai Serviciului Judeţean Cluj al Arhivelor Naţionale – aceştia din urmă fiind statornici sprijinitori ai doctoranzilor prin faptul că sunt principalii depozitari ai surselor de arhivă, indispensabile oricărei cercetări originale şi relevante.

Vorbitorii au făcut aprecieri, remarci şi observaţii asupra volumelor, întreaga manifestare desfăşurându-se sub forma unei dezbateri academice asupra temelor în discuţie, dar şi asupra cercetării istorice în general, a agendei de cercetare a şcolii istorice clujene şi nu numai. De menţionat faptul că în anul 2014 la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj Napoca, au fost susţinute public cu succes un număr de 21 de teze de doctorat, toate confirmate de către CNATDCU.

Practic, manifestarea din 5 martie deschide seria lansărilor de carte în cadrul Institutului care preconizează şi pentru acest an o activitate dinamică şi din acest punct de vedere. În anul 2014 s-au organizat un număr de 9 lansări de carte, prilej cu care s-au prezentat un număr de 16 volume ale membrilor institutului (cărţi de autor, volume colective, volume de documente).

Corespondenţă trimisă de CS III, dr. Iosif Marin Balog,
secretarul Consiliului Ştiinţific din Institutul de Istorie „George Bariţiu“

foto 1Deschiderea prezentărilor de carte

foto 2Autorii celor trei volume (stânga imaginii) şi publicul participant

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: