Profesorul Mihail Roco, membru de onoare al Academiei Române, premiat la Parlamentul European

Luni, 23 februarie 2015, prof. dr. Mihail Roco, membru de onoare al Academiei Române, a primit Premiul „Global Leadership and Service“ acordat de International Union of Materials Research Societies. Festivitatea de decernare s-a desfăşurat la sediul Parlamentului European şi a fost patronată de prof. dr. Carlos Zorrinho, membru al Parlamentului European.

Profesorul român Mihail Roco are onoarea de a fi primul laureat al Premiul „Global Leadership and Service“, care se află în 2015 la prima sa ediţie. Scopul Premiul „Global Leadership and Service“ este recunoaşterea meritelor deosebite în domeniul cercetării materialelor tehnologice, educaţiei şi strategiei, cu impact social major la nivel mondial.

Pentru anul 2015 au fost laureate trei personalităţii ştiinţifice cu o contribuţie deosebită la dezvoltarea domeniului nanontehnologiei şi cercetării materialelor tehnologice. Alături de prof. dr. Mihail Roco, au fot premiaţi Christos Tokamanis, şeful direcţiei „Advanced Materials and Nano Technologies“ a Comisiei Europene, şi prof. dr. Paul Siffert, fondatorul şi preşedintele „European Materials Research Society“.

Premiile au fost înmânate de Carlos Moedas, Comisarul European pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare.

Personalitate ştiinţifică rescunoscută în întreaga lume, profesorul român Mihail Roco este fondatorul domeniului nanotehnologiei la nivel mondial. El a jucat un rol cheie în realizarea strategiei primului program naţional american în domeniul nanotehnologiilor, „National Nanotechnology Initiative“, lansat în anul 2000 de preşedintele Bill Clinton, fiind considerat părintele acestui domeniu în Statele Unite.

Profesorul Roco s-a implicat de asemenea în iniţierea şi dezvoltarea cercetării nanotehnologice în România, efectuând mai multe vizite în ţară.
În ianuarie 2011 a fost prezent la Bucureşti, în cadrul proiectului „Nanotehnologii în România: studiu prospectiv“ (NANOPROSPECT).

Cu acest prilej, în data de 19 ianuarie 2011, prof. dr. Mihail Roco a susţinut în Aula Academiei Române conferinţa „Long View Nanotechnology Research Directions: 2000-2020“, eveniment la care au participat 125 de specialişti din 42 de institute de cercetare.

Tot atunci a vizitat laboratoarele de cercetare din patru instituţii bucureştene implicate în proiecte naţionale de nanotehnologie: Universitatea „Politehnica“, INCD-Microtehnologie, INCD-Fizica Materialelor şi INCD-Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiilor.

Prof. Roco s-a arătat mereu încrezător în potenţialul cercetării ştiinţifice româneşti şi în capacitatea acesteia de sincronizare cu evoluţia europeană şi mondială a domeniului: „Comunitatea ştiinţifică din România este recunoscută pentru creativitate şi profunzime, iar domeniul oferă mari oportunităţi care cu doar câţiva ani în urmă nu erau posibile“, declara domnia sa cu prilejul aniversării a 10 ani de nanoştiinţă şi nanotehnologie în România.

Din 2011 Mihail Roco este Doctor Honoris Causa al Universităţii „Politehnica“ din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1970, iar din 2012 este membru de onoare al Academiei Române, Secţia de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei.

* * *

Domeniile în care sunt utilizate cu predilecţie nanotehnologiile sunt sănătatea, (diagnoză, tratament, medicina regenerativă), energia, tehnologia informaţiei şi telecomunicaţiile. De asemeni nanotehnologiile au un mare potenţial pentru creşterea competitivitatii economice. Potrivit acad. Dan Dascălu, membru al Secţia de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei a Academiei Române, „impactul nanoştiintei şi nanotehnologiilor asupra ştiintei şi tehnologiei secolului XXI nu mai poate fi ignorat, tot aşa cum în secolul trecut nu se putea face abstracţie de structura atomică şi moleculară a materiei.“

 

Mihail Roco_3

Profesorul Mihail Roco, membru de onoare al Academiei Române

 Vizita-Mihail-Roco-IMT

2011 – Profesorul Mihail Roco în vizită la Institutul de Microtehnologie Bucureşti

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: