Lansarea seriei monografice „Optimizări în ştiinţele inginereşti“

Recent a apărut ultimul volum al seriei de monografii cu titlul general „Optimizări în ştiinţele inginereşti“.

Cele patru volume ale seriei („Optimisation en science de l’ingénieur“, vol. I-II şi „Optimization in Engineering Sciences“, vol. III-IV), care însumează împreună cca 1400 de pagini, au fost elaborate în limbile franceză şi engleză în perioada 2012-2014 şi reprezintă rezultatul colaborarii a trei autori români: profesorii D. Popescu şi D. Ştefănoiu de la Politehnica din Bucureşti şi Acad. F. Filip – cu doi autori francezi: profesorii P. Borne şi A. El Kamel de la E.C. Lille.

Cărţile au fost publicate de către două edituri de prestigiu: Hermès-Lavoisier (în limba franceză) şi John Wiley & Sons (în limba engleză). În fiecare dintre cele două versiuni (în franceză şi în engleză), se regăsesc câte două volume: unul referitor la metodele exacte şi altul dedicat metodelor (meta)euristice, de suport pentru decizii şi stocastice.

Obiectivul principal al acestei serii a fost acela de a orienta prezentarea către cititorul preocupat în primul rând de aplicarea acestor metode în practică. Fiecare dintre metode are ca finalitate un algoritm numeric descris clar, astfel încât cititorul să fie deja pregătit pentru implementarea pe un mijloc automat de calcul. Numeroase exemple practice însoţesc algoritmii, de la cele mai simple, până la aplicaţii complexe, dezvoltate de către autori în cadrul unor proiecte de cercetare-dezvoltare, cu aplicare în viaţa reală. Abordările sunt riguroase, de cele mai multe ori algoritmii de optimizare fiind construiţi pas cu pas, într-o manieră care invită cititorul să se alăture acestui demers.

Publicarea acestor volume a fost sprijinită parţial de un proiect european de anvergură din Programul Cadru 7 al UE, coordonat de către Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii „Politehnica“ din Bucureşti, intitulat: Empowering Romanian Research on Intelligent Information Technologies (ERRIC).

Cele patru volume ale seriei au fost donate Bibliotecii Academiei Române şi pot fi consultate în sălile de lectură (BAR: II 922305).

Optimisation_1 Optimisation_2

„Optimisation en science de l’ingénieur“, vol. I, II, Editions Hermès-Lavoisier

Automation-Control_3 Automation-Control_4

„Optimization in Engineering Sciences“, vol. III, IV, John Wiley & Sons Publishing House

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: