Simpozion interacademic organizat de Academia Română şi Academia de Ştiinţe şi Umanistică Berlin-Brandenburg din Berlin

Academia din BerlinVineri, 12 decembrie 2014, o delegaţie a conducerii Academiei Române a fost oaspetele Academiei de Ştiinţe şi Umanistică Berlin-Brandenburg din Berlin, în cadrul unei vizite interacademice oficiale.

Delegaţia, condusă de preşedintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, însoţit de acad. Ionel Haiduc, fost preşedinte al Academiei Române în perioada aprilie 2006-aprilie 2014, şi acad. Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, a participat la Simpozionul interacademic „300 de ani de relaţii ştiinţifice româno-germane. Cantemir – European chiar de la început“, prilejuit de aniversarea a 300 de ani de la intrarea lui Dimitrie Cantemir în prestigioasa academie germană. Manifestarea ştiinţifică a fost organizată de Academia din Berlin, Academia Română, Ambasada României la Berlin şi Institutul Cultural Român din Berlin, alături de ALLEA – Federaţia Academiilor Naţionale din Europa. Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a participat în calitate de invitat al părţii române.

În deschiderea Simpozionului au vorbit prof. Günter Stock, preşedintele Academiei de Ştiinţe şi Umanistică Berlin-Brandenburg, acad. Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Berlin, acad. Ionel Haiduc, fost preşedinte al Academiei Române. Au prezentat comunicări ştiinţifice acad. Dan Berindei, preşedintele onorific al Secţiei de istorie şi arheologie a Academiei Române, acad. Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, prof. dr. Victor Ghilaş, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, prof. dr. Wenchao Li, coordonatorul ediţiei G.W. Leibniz şi dr. Ute Tintemann, coordonator al ediţiei Wilhelm von Humboldt. De asemenea, a fost prezentat un mesaj din partea preşedintelui Academiei Republicii Moldova, acad. Gheorghe Duca.

Vorbitorii au subliniat dimensiunea enciclopedică a activităţii lui Dimitrie Cantemir, principe, scriitor şi savant, precum şi importanţa sa ca „personalitate-punte“ între civilizaţia occidentală şi cea orientală, evidenţiind că scrierile sale au constituit principala referinţă de orientalistică în cercurile savante europene până târziu, în secolul al XIX-lea. De asemenea, au fost prezentate legăturile lui Gottfried Wilhelm Leibniz cu Europa Orientală şi relaţia sa cu Dimitrie Cantemir, în perioada când acesta din urmă a fost ales membru al Academiei Berlin-Brandenburg (11 iulie 1714).

Manifestarea s-a bucurat de o participare deosebită şi a fost completată de un concert susţinut de ansamblul de muzică veche „Imago Mundi“ din Craiova, care a prezentat creaţii muzicale scrise de Dimitrie Cantemir.

Cu această ocazie, Academia Română şi Academia de Ştiinţe şi Umanistică Berlin-Brandenburg din Berlin şi-au exprimat intenţia de a extinde şi aprofunda cooperarea interacademică, în cadrul unor proiecte interdisciplinare de interes comun. În acest sens, prof. Günter Stock a fost invitat să efectueze o vizită la Bucureşti, în prima parte a anului 2015, având în vedere şi calitatea sa de preşedinte al ALLEA – Federaţia Academiilor Naţionale din Europa (www.allea.org).

Publicitate
%d blogeri au apreciat: