„Colecţii de patrimoniu în era digitală“ – Workshop organizat de Biblioteca Academiei

FilipDeschiderea lucrărilor workshopului. Vorbeşte acad. Florin Filip,  preşedintele Secţiei de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei a Academiei Române şi director general al Bibliotecii Academiei Române. În prezidiu: prof. dr. ing. Doina Banciu, director Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, dr. Măriuca Stanciu, Şef Serviciu Tehnologia Informaţiei – Mediatecă din Biblioteca Academiei Române şi prof. Mircea Regnală

Luni şi marţi, 24-25 noiembrie, a avut loc în Amfiteatrul „I.H. Rădulescu“ workshopul „Colecţii de patrimoniu în era digitală“, organizat de Biblioteca Academiei Române.
Manifestarea s-a bucurat de patronajul Secţiei de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei a Academiei Române.

La eveniment s-au reunit specialişti din Alba Iulia, Timişoara, Constanţa, Cluj, Iaşi, Sibiu şi Bucureşti, reprezentând biblioteci academice, universitare, judeţene, arhive sau instituţii de cercetare, precum şi invitaţi din Budapesta şi Szeged.

Comunicările susţinute au abordate teme la zi în domeniul prezervării, prelucrării digitale şi promovării în mediu electronic a colecţiilor patrimoniale. Au fost prezentate rezultate recente şi puncte de vedere cu privire la metode moderne de conservare şi prezervare a colecţiilor patrimoniale, metode de diseminare a acestora, valorificarea prin digitizare a colecţiilor de patrimoniu.

Într-o sesiune specială a workshopului au fost efectuate demonstraţii ale unor sisteme şi aplicaţii de bibliotecă precum Qulto, Eldorado, Adam, Digitool şi Primo.

4 comunicări au fost dedicate prezentării rezultatelor Proiectului Byzantion, rod al activităţii de cercetare a unui colectiv de specialişti din Biblioteca Academiei Române şi Institutului de Tehnică de Calcul.

Workshopul a oferit cadrul de prezentare a unor perspective noi şi a unor soluţii avansate, pentru toţi cei interesaţi de meseria de bibliotecar şi activităţi moderne care se defăşoară în prezent în bibliotecile din lume.

Comunicările susţinute în cadrul workshopului pot fi citite pe site-ul Bibliotecii Academiei Române, accesând adresa: http://www.biblacad.ro/workshop_prezentari.html.

Bib Infinita

Delia2

Sistemic

Delia

Publicitate
%d blogeri au apreciat: